17 ianuarie 2023

DISKINEZIA BILIARA ( "fierea leneșă")


Diskinezia biliara este una dintre cele mai frecvente patologii care determina pacientul sa consulte medicul. Cu totii am auzit de termenul de “fiere lenesa”, dar ce reprezinta mai exact?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa intelegem ce reprezinta vezicula biliara.

Colecistul sau vezicula biliara, din punct de vedere anatomic este situat sub ficat si are rolul de a stoca bila secretata de acesta si de a o elibera postprandial ( dupa masa ) la nivelul intestinului.

Ei bine, diskinezia biliara sau “fierea lenesa” apare atunci cand este afectat tonusul respectiv motilitatea veziculei biliare, consecinta fiind o eliberare inadcvata a bilei de la nivelul colecistului, favorizand astfel formarea calculilor biliari prin sedimentarea sarurilor biliare.

 

CLASIFICARE

 

Exista doua tipuri de diskinezie biliara.

  • Diskinezia biliara cu hipotonie ( “bila lenesa”)
  • Diskinezie biliara cu hipertonie

 

Diskinezia biliara cu hipotonie se manifesta printr-un deficit de contractie, de aici provenind si numele de “fiere lenesa”. Aceasta de multe ori se contracta insuficient. Din punct de vedere simptomatic, pacientii prezinta disconfort in hipocondrul drept (sub coasta, in partea dreapta), gust amar, greata, varsaturi si eventual migrene.

Ce trebuie sa retinem aici este ca:

  • Intensitatea durerii este slaba spre moderata de cele mai multe ori.
  • Durata este mai mare de 30 de minute.
  • Apare mai frecvent noaptea.

 

Diskinezia biliara cu hipertonie se manifesta zgomotos cu colici biliare frecvente, declansate cel mai des de ingestia alimentelor colecistokinetice ( grasimi, prajeli, tocaturi, sosuri). Intre puseele dureroase apare senzatia de greata, disconfort abdominal, senzatia de preaplin in portiunea superioara a abdomenului.

Ce trebuie sa retinem de aici:

  • Intensitatea durerii este moderata spre severa.
  • Durata poate sa fie mai mica de 30 de minute
  • Durerea apare frecvent dupa o masa bogata in grasimi.

 

CUM PUNEM DIAGNOSTICUL DE DISKINEZIE BILIARA?

 

Sunt mai multe metode pentru a evidentia diskinezia biliara. Cea mai importanta insa este ecografia abdominala, care este o investigatie non-invaziva, ce nu iradiaza, care poate pune diagnosticul in proportie de peste 90%. Daca nu este concludenta, se pot efectua investigatii suplimentare ( tomografie computerizata, RMN, ERCP, etc).

 

CUM TRATAM BILA LENESA?

 

Mare parte din ce trebuie sa facem este sa avem grija la alimentatie ! Schimbarea dietei care sa cuprinda evitarea alimentelor colecistokinetice contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor. Trebuie evitate grasimile, prajelile, tocaturile, sosurile, alcoolul, semintele, nucile, alunele, ciocolata, alimentele condimentate.

La nevoie se administreaza tratament, dar numai in urma unui consult medical, deoarece trebuie efectuate o serie de analize si nu in ultimul rand ecografia abdominala.

 

NU se aplica principiul automedicatiei pentru ca pot aparea probleme grave de sanatate.

Din practica medicala am observat din ce in ce mai multi pacienti care fac acest lucru.

De exemplu, daca s-au format calculi ( pietre la fiere) si pacientul urmeaza un tratament inadcvat, poate sa dezvolte colecistita acuta sau pancreatita, patologii care pot pune in pericol viata.

 

Nu uitati, preventia si echilibrul fac echipa buna !

 

 

 

Rețele de socializare