Litiaza renala ( pietrele la rinichi ) reprezinta una dintre cele mai des intalnite patologii care determina prezentarea pacientului la medicul specialist. Este cea mai frecventa afectiune renala, mai des intalnita la barbati, care in lipsa unei interventii medicale, poate conduce la probleme grave de sanatate.
Ca sa intelegem aceasta afectiune trebuie sa stim ce sunt calculii urinari si de ce apar !
Calculii urinari sunt depozite de dimensiuni variabile, de consistenta dura, care se formeaza in interiorul rinichilor si au in compozitia lor minerale si saruri acide. Exista mai multe tipuri de calculi urinari, de la cei simpli, care ocupa un spatiu bine delimitat, pana la cei complecsi cum este cazul celor coraliformi care pot ocupa atat bazinetul cat si calicele ( canalele care conduc urina pana la nivelul bazinetului ).
TIPURI DE CALCULI RENALI
Exista mai multe tipuri de calculi urinari insa cel mai frecvent sunt intalniti:
SIMPTOMELE APARITIEI PIETRELOR LA RINICHI
In primul rand trebuie specificat ca pietrele de dimensiuni mici ( pana in 4-5 mm ), cel mai frecvent sunt asimptomatice ( microlitiaza renala ).Se pot elimina spontan, printr-un consum adecvat de lichide si prin schimbarea alimentatiei. Atunci cand pietrele se deplaseaza din rinichi catre ureter si vezica, pot aparea dureri de intensitate variabila ( de la durere usoara pana la severa ). Principalele simptome sunt reprezentate de:
Foarte important de retinut este ca daca a aparut si febra inseamna ca s-a instalat o infectie de-a lungul tractului urinar !
In cazul in care pacientul amana vizita la medic si calculii nu sunt tratati la timp, pot aparea complicatii care pot pune in pericol viata.
CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL DE PIETRE LA RINICHI
Diagnosticul de litiaza renala se pune in urma anamnezei ( discutiei libere dintre medic si pacient ), examenului obiectiv, analizelor de sange respectiv urina si nu in ultimul rand investigatiilor imagistice ( ecografie abdominala, radiografii abdominale, computer tomograf, etc.)
Cel mai frecvent, diagnosticul se pune in urma efectuarii ecografiei abdominale.
TRATAMENTUL CALCULILOR RENALI
Tratamentul pietrelor la rinichi variaza in functie de tipul si de dimensiunea acestora.
Pentru calculii de dimensiuni mici ( pana in 4-5 mm) este non-invaziv si include:
Pentru calculii de dimensiuni mari se practica proceduri mai complexe ( litotritie, ureteroscopie, etc)
CUM SE PREVINE APARITIA PIETRELOR LA RINICHI
Dupa cum am precizat si in articolul precedent, NU se aplica principiul automedicatiei deoarece pot sa apara probleme grave de sanatate. Medicamentele difera in functie de tipul de calculi renali, acestea administrandu-se numai la indicatia medicului.
Nu uitati, preventia si echilibrul fac echipa buna !
Dr. Vladaia Mihai