CE ESTE STEATOZA HEPATICA ?
Boala ficatului gras este o afectiune destul de frecvent intalnita in randul populatiei, sub forme mai mult sau mai putin severe.
Steatoza hepatica reprezinta acumularea de grasime la nivelul ficatului. Se manifesta aunci cand grasimea ajunge la aproximativ 10% din greutatea ficatului.
Ce trebuie sa cunoastem despre ficat ca sa intelegem pericolul aceastei acumulari de grasimi este ca la nivelul ficatului se produc peste 500 de procese metabolice in organism, asa ca ar fi indicat sa avem grija de ficatul nostru si sa nu il dam peste cap.
PRINCIPALELE FUNCTII PE CARE LE INDEPLINESTE FICATUL
EXISTA DOUA FORME DE STEATOZA HEPATICA
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE CAUZE ALE FICATULUI GRAS?
CARE SUNT SIMPTOMELE FICATULUI GRAS?
In cazul multor persoane, boala este asimptomatica si nu cauzeaza probleme grave de sanatate. Asta este partea buna. Partea mai putin buna este ca la aproximativ 30% din cazuri boala se cronicizeaza, producand leziuni hepatice ( fibroza, ciroza, chiar cancer hepatic ).
Atunci cand apar simptome, acestea pot include:
CUM DIAGNOSTICAM SI TRATAM STEATOZA HEPATICA?
Cel mai frecvent, boala fiind asimptomatica, pacientii pot sa descopere ca au ficatul gras la un consult medical de specialitate.
De cele mai multe ori ecografia abdominala asociata cu un set de analize medicale pot pune diagnosticul ! La nevoie se pot efectua si alte investigatii imagistice ( CT, RMN. Etc)
CE VREAU SA RETINETI:
Boala ficatului gras nu cauzeaza probleme majore, dar daca nu avem grija de noi si nu suntem persoane echilibrate, poate sa evolueze spre ciroza hepatica, iar ciroza hepatica cu greu mai poate sa fie controlata.
Ca sa prevenim aparitia steatozei hepatice trebuie sa avem un stil de viata sanatos !
Nu uitati, preventia si echilibrul fac echipa buna !
Dr. Vladaia Mihai